Što je ljubav?

Što je to ljubav?

Postavljam pitanje svima, želim saznati.

Pitam filozofe, pisce, književnike, pa čak i znanstvenike. Nitko mi ne zna odgovoriti.

Tako mala riječ, a može značiti puno toga. Što znači ta mala riječ?

Što sve pripada u značenje te riječi?

Znači li ljubav sreću, ispunjenost, držanje za ruke, poljupce u mraku, beskrajne šetnje na mjesečini, iskrenost, provođenje vremena zajedno, zafrkanciju, zezanje, šale, leptiriće u stomaku, idealiziranje…?

Znači li ljubav da se netko brine o vama kada ste bolesni i ne obazire se na činjenicu kako bi se mogao zaraziti, kada ste tužni i nađe način kako izmamiti osmjeh na vaše lice, kada vas netko pita kakav vam je bio dan jer ih uistinu zanima?

Znači li ljubav imati vječnog pravog prijatelja pored sebe, rame uz rame, leđa o leđa, prijatelja s kojim možete pričati o svemu, odnos u kojem nema tajni i atmosfera je opuštena, prijatelja koji će uvijek biti uz vas ako uvidi da je to potrebno i najčešće nesvjesno ne dopušta da prijeđete ivicu ludila?

Znači li ljubav tisuće neprospavanih noći, gomilu tuge, oceane suza, kratere umjesto ožiljaka na srcu, bol, onaj odvratan osjećaj praznine unutar nas samih, unutar duše?

Znači li ljubav da nam nedostaje netko, netko koga više nema, netko koga smo izgubili svađom ili nesporazumom, netko koga smo davno otjerali iz života nadajući se da ćemo tako postići nešto bolje, netko tko se bojao pružiti priliku nečemu i nekome novome, netko tko je pobjegao od nas bojeći se mogućih posljedica, netko tko nije bio spreman iako smo mi bili spremni?

Znači li ljubav sve to ili su to sve posljedice ljubavi? Je li ljubav kombinacija svega toga ali u nekoj umjerenoj količini? Znate onu uzrečicu da nam Bog ne šalje više nego što možemo podnijeti? Ima neke istine u tome.

Jesu li uistinu sve prave ljubavi tužne?

Tko mi može sa sigurnošću odgovoriti na to pitanje? Može li mi itko odgovoriti na sva dosad postavljena pitanja? Sumnjam.

Vjerujem da je ljubav ono što podrazumijeva slučajan prvi poljubac, otkačenost, skupljanje hrabrosti za drugi poljubac, međusobnu podršku, zadirkivanje. Vjerujem da se snaga ljubavi mjeri snagom zagrljaja.

Ljubav je ono što osjećate prema nekome dok šetate na mjesečini, dok mrak sakriva mnoge poljupce i zagrljaje, a klupe u parkovima pričaju najposebnije priče. Ljubav osjetite kada shvatite da se želite ujutro probuditi pored voljene osobe, kada biste život dali za nekoga i ne bi morali dva puta promisliti o tome.

Kako izračunati koliko vam je stalo do nekoga? Jednostavno, samo zamislite da te osobe nema i više se nikada ne vraća. Količina osjećaja koja vas pritisne nakon takvog razmišljanja jednaka je količini ljubavi koju osjećate prema nekome ili koju ste spremni toj osobi pružiti.

Ljubav je nešto uistinu teško objašnjivo, ali vjerujem da će vam sve biti jasno kad jednoga dana osjetite tu magiju. Tada ćete shvatiti koliko je teško objasniti ljubav a istovremeno ćete shvatiti kakav je to osjećaj.

Leave a comment